Alucat W460 – robust laståsna på katamaranskrov

16 Nov 2015 09:080

Svårslagen bärighet, imponerande stabilitet och nästan ingen planingströskel. Det är vad som utlovas i nya Alucat W460.

Alucats senaste nyhet fick många kommentarer om sina höga fribord på båtmässan i Åbo.

Det må vara. Men så är detta en ovanligt praktisk och stabil katamaran och det ska mycket till innan en brottvåg letar sig in i sittbrunnen.

Ej heller kräver denna något underhåll att tala om. En omgång med högtryckstvätten ett par gånger per säsong bara, om ens det.

Med det största motoralternativet, 80 hk, på akterspegeln kommer båten snabbt och smärtfritt upp i en marschfart på ungefär 25 knop och då stannar förbrukningen enligt tillverkaren på glädjande 0,7 liter per sjömil. Vill man så kan man trycka på ända upp till drygt 32 knop.

Förutom att katamaranskrovet bådebruksbåt, arbetsbåt, allvädersbåt, gör båten lättdriven och stabil lär också greppet i svängarna liksom svängradien imponera (se filmklippet). Något som kanske inte spelar så stor roll till vardags mens om kan vara räddningen om man någon gång behöver göra en snabb undanmanöver.

Precis som sin systerbåt, Alucat W608, från samma tillverkare så har W460 bogramp vilket förstås är en stor fördel på en båt som ska kunna lasta mycket av allt samtidigt som det bäddar för ett någorlunda bekvämt båtliv även för den rullstolsburne.

Än så länge finns ingen svensk återförsäljare.

Read more